25 вересня 2014 р.

Гортаючи шкільні підручники

Як корисно вчити уроки з дитиною!
Особливо, якщо ти вчився в іншій державі (прастігоспаді!).
З дочкою вчитися не виходило - у мене тоді знання української мови були на рівні розмовного суржику, тому за мене віддувався коханий, я тільки підключилася на етапі вивчення донькою німецької мови та написання творів і письмових робіт з мов (вголос я розвивала думку російською, дотер слухала і писала на той, на якій було задано: українською, польською або англійською))
Отже, по порядку.
Якось на ринку в колоритній бабці я випадково купую в'язку красивої рослини. Бабулька-травниця киває і захоплено шепоче мені, що я ж напевно знаю, рослина ця корисна, нерви лікує? ...напевне, у мене тоді вид був ще той=), проте, я букетик цей хотіла просто повісити на кухні, щоб прикрасити її по сезону. Бабця ж мене переконувала, щоб я обов'язково подивилася в тому залізному ящику про верес (він, ящик, у мене повинен бути - "у вас у всіх він зараз є")!
Почувши назву рослини, для мене нарешті відкрилася таємниця всіх українських назв місяців! І здогадки мої розвіялися, коли потім ми вчили з малим уроки по підручнику "Природознавство" для 2 класу. 

Виявляється, не все так очевидно було і з тими місяцями, які я вважала "легенькими".
Хто не знав (як я) чи погано (або дуже давно) вчився у 2-му класі, напишу ці секрети:
Январь - СІЧЕНЬ.  У давнину в цю пору починали розчищення ділянок від корчів для весняної сівби. Такий промисел носив назву січа. До цього перший місяць року мав і інші назви: студень, тріскун, сніжень, вогневик, лютовій, просинець.
Февраль - ЛЮТИЙ.  Просто тому що люту вдачу має. Попередні назви теж свідчать про його круту вдачу: зимобород, казибрід, крутень, а також оскільки він знаходиться на межі між зимою та весною - межень.
Март - БЕРЕЗЕНЬ.  Назва походить від назви промислу - березол (заготівля березового вугілля й попелу, яки використовували для виготовлення скла). У народі його також називали: капельник, протальник, запалі сніги, з гір потоки, полютий, соковик, красовик.
Апрель -КВІТЕНЬ. Саме в цей час починає квітувати земля. Також в народі були уживаними і інші назви: лукавець, апріль, дзюрчальник, краснець, водолій.
Май - ТРАВЕНЬ.  Земля вкривалася травами. У народі травень також називали: травник, громовик, пісенник.
Июнь - ЧЕРВЕНЬ.  Назва місяця походить від слова "червець". Саме в цей час з’являється сокоживна комаха - кошеніль (червець). У давнину з неї добували червону фарбу, якою фарбували давньоруські стяги. Її також продавали сусіднім державам. До цьго перший літній місяць мав назви: гедзень (знов комахи!), гнилець, кресень, ізок (коник), червивий місяць.
Июль - ЛИПЕНЬ. Дуже давня назва місяця. Походить від слова липець (липовий мед). На цей місяць припадає період основного медозбору. У народі його називали: білець, грозовик, дощовик.
Август - СЕРПЕНЬ.  Назва місяця походить від слова серп. Серп - це знаряддя, яким жали зернові  Інші народні назви місяця також пов’язували із жнивами: хлібочол, жнивець, городник, копень, спасівець, зоряничник, барильник, прибериха-припасиха.
зи: А слово серпанок (росс.- туман, дымка) походить від слова серпень? Чи навпаки? Адже такі явища природи характерні саме для серпня. Тоді ручне сільськогосподарське знаряддя праці тут ні при чому...
Питання для мене ще відкрите.

Сентябрь - ВЕРЕСЕНЬ.  Назва першого місяця осені прийшла з Полісся (ага, це в нас)). Справа в тому що на Поліссі у цей час цвіте верес - дуже цінна медоносна рослина. Інші назви місяця: ревун, зарево, сівень, бабське літо, покрійник.

Октябрь - ЖОВТЕНЬ. Все просто, це час жовтого листя. Цю назву місяць має ще з часів Київської Русі. В народі його називали грязень, хмурень, листопадник, зазимник, весільник. А також паздерник - від слова паздер (костриця). В цей час переробляли льон та коноплі (від волокон відділяли кострицю).
Ноябрь - ЛИСТОПАД. Назва останнього осіннього місяця прийшла із західноукраїнських земель. У цей час там опадає листя. А на сході України - дерева вже листя скинули. Тому в Київській Русі цей місяць звався груднем, а перший місяць зими мав іншу назву. Народні назви: грудкотрус, листопадець, падолист, братчини.
Декабрь - ГРУДЕНЬ (самий загадковий для мене місяць... був)). Назва останнього місяця року походить від слова груддя (росс.- комья). Після осінніх дощів розтоптані возами грунтівки замерзали. Пересуватися такими дорогами було важко - заважали замерзлі грудки (росс.- комочки). В давні часи цей місяць називався студнем. У народі його звали: лютень, хмурень, стужайло, мостовик, трусим.

А хочете заглянути зі мною в підручник малювання "Образотворче мистецтво" за 2-й клас? 

Зовсім випадково побачила ці сторінки, коли на початку місяця обгортала підручники. Як докладно і доступно діткам викладено, да?  Навіть тупий дорослий зрозуміє. 
Ну просто готова відповідь на ту феєричну статтю про вишиванкові фобії деяких росіян -))
В підручнику навіть практичне заняття з моделювання сорочки є (оце ж бандерівці-хвошизди лютують, так?)




















Ах да! 
І зверніть увагу на рік видання підручника. Виявляється, пани табачник і янукович були ще тими націоналістами!=)

Ну а це вже Арішкіни підручники. 
Колишні. Відкопала я їх ще влітку із заслання із дачної бібліотеки. Адже вони - те що мені зараз треба! 
Буду потроху заповнювати прогалини в українській освіті. 
Лікнеп, загалом.  
А то, розумні ресурси то є добре, але "живі" книжки всяко ліпше. 
Побажайте мені успіхів, друзі!

15 коментарів:

  1. Дуже пізнавально про назви місяців, дякую!!!! Та про підручники - зараз подумала, що і самій треба купити та повчитися, а то я хоч і народилася, і все життя мешкаю в Україні, але мову вивчали як іноземну - 2 години на тиждень (як давно це було!!!). Нещодавно переїхали родиною до Львову - як я насолоджуюся спілкуванням українською!!! Дуже Вам вдячна за такі пости! З повагою, Лара.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як я вас розумію, Ларо!
      Зараз з таким задоволенням вчуся разом з дитиною.
      Дякую за коментар. Заходьте ще -)

      Видалити
  2. Дякую за лікбез. Вересень та грудень просто вразили!) Дійсно, вчитись ніколи не пізно.
    Дуже раджу серію фільмів Невідома Україна https://www.youtube.com/playlist?list=PLAD668906F49BD5D3.
    140 коротеньких фільмів про всю історію України. По одному-два в день завжди можна подивитись. Я вже закінчую перегляд, подача інформації непогана, хоча може для когось видатись трохи нудною. Але якщо є бажання взнати нове, пригадати забуте або утвердитись у своїх переконаннях - то це чудове джерело

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ой, спасибі за посилання на ці фільми, Катю!
      Я таке люблю дивитись.
      Про місяці. Про грудень я вже декілька років знала (як раз мене цей місяць дуже бентежив))). А про червень - несподівано -))

      Видалити
  3. верес - по-русски?
    гугл мне в помощь, можжевельник!
    тогда это не травка, но все равно красиво!
    Учись, Цветана, щас такие программы, что все мамы школьников (особенно начальной школы) заново проходят школьные предметы... (хотя... может, у вас полегче? ну, да у вас, видишь, другие трудности, я вот с английским вынужденно знакомлюсь)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Нет, не можжевельник по-русски будет, - а вереск. Посмотрите еще разок

      Видалити
    2. Наташа, ага, ага. Верес (укр.) - вереск (росс.). Из рода вечнозеленых, поэтому Гугл тебе нарасказал -))). Вроде и не травка, но такими веточками неколючими совсем...
      Про школьные программы - я ваще в ауте! У них "Логика" (я не все даже понимаю там))), "Информатика"такая, что я задумываюсь надолго -)), а "Трудове навчання" и "Образовательное искусство" (перевела) - ну очень для деток постарше (как на мой взгляд). С английским у меня такая же история -))

      Видалити
    3. Фу! Как я неграмотно перевела-)) - "Изобразительное искусство", конечно же! -))

      Видалити
    4. спасибо, Мария, я догадывалась, что нельзя во всем полагаться на интернет %)
      да, Цветана, программы нынешние совсем не те, по которым учились мы...
      ну да ничого, справишься! куда ж деваться с подводной лодки? пойду еще раз на кошеня твоего гляну серого...
      а имя дай! не дело это - котику ходить обиженным

      Видалити
  4. Успіхів у нвчанні! І матусі, і синочку :)

    ВідповістиВидалити
  5. О так! В мене чоловік днями уроки з малим вчив, то досі розповідає, скільки цікавого дізнався :-)))
    А я інколи, щоб перевірити домашнє завдання, тайкома мушу спочатку відповідний урок в підручнику проглянути, щоб не спозоритись :-))) І за що я 15 років тому золоту медаль отримала? :-)))

    ВідповістиВидалити
  6. Моя дочь - первокурсница, история у нее по Грушевскому...Я бы в своем городе многим порекомендовала бы прочитать......да бы ясность в головах навести...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Согласна. Я до таких авторов еще не дошла. Пока только общую (правдивую) картину складываю в голове.
      Запомню Грушевского.
      Дяка!

      Видалити

Зараз на сайті:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...