Цього літа мною було знайдено декілька цікавих рецептів приготування смачних страв. Присвячу цьому пост, щоб не загубити рецепти та не забути про смачні страви. Зрадію, якщо й вам вони колись стануть в нагоді =)
Отже, починаємо.
1. Овочева ікра (або теплий салат)
...от чого мене так збільшило і ще й нахилило? (не можу відредагувати! нічого не реагує! грррр!)
Обожнюю цю страву і роблю її багато літ, бо саме влітку на дачі вона частіше за все готується, коли овочі справжні і пахнуть сонцем, тобто вирощені на своїх грядках, у сусідів або в південних областях України (а ні полицями супермаркетів))Отже, інгредієнти:
- баклажани
- солодкий перець
- помідори
- зелень (кропу, петрушка, кінза, базилік - за вашим смаком)
- часник
- олія (нерафінована смажена або за вашим смаком)
- сіль
Все.
Це мій рецепт, люблю саме за такім готувати цю ікру. Можу не додати часник, але все інше - обов'язково!
Головне - підготовка баклажанів і перців. Ось так є ідеально:
На пательні, коли вугілля нема кому розжарювати, а їсти смачно хочеться, - теж можна приготувати овочі. Головне - класти на дуже розжарену і суху пательню. Загалом, треба призвичаїтися: яку пательню брати (ліпше чавунну або алюмінієву, товсту), як часто перевертати овочі, накривати чи ні кришкою.
Коли овочі пройшли своє грильювання, нехай трошки охолонуть. Краще під кришкою (щоб упріли)).
Тепер їх потрібно очистити від жорсткої обгорілої плівки. У баклажанів треба відрізати хвостики, у перців вийняти коробочку із насінням. Нарізати невеличкими шматочками (кубики або смужки).
Додати помідори. Я їх не грилю, мені більш до вподоби "живі" помідори. Я з них тільки знімаю шкірку (в окріп на пдекілька хв., потім - в крижану воду). Теж нарізую шматочками, солю, додаю зелень.
Це основа ікри. За бажанням (або за планами на вечір)) додаю часник або зелену цибулю, чорний перець, заправляю запашною олією.
Все, ікра або теплий салат є чудовим і корисним літнім гарніром до шашлику або самостійною стравою (фото немає, з'їдається миттєво))
2. Квіти цукіні в клярі
Уважні читачі мого блогу вже зустрічали цю страву на сторінках.
Я же просто нагадую про свої улюблені дачні (літні) страви.
3. Полтавські вареники
Хто не в курсі, це особливі вареники. В них зовсім інше тісто і спосіб приготування. Все інше, тобто, начинка, як завжди - будь-яка, за вашим смаком.
Ось рецепт тіста неповторних і пухких полтавських вареників:
- Борошно — 5 ст. (скільки візьме тісто)
- Сіль — 1/2 ч. л.
- Сода — 1 ч. л.
- Цукор — 1 ст. л.
- Яйця — 1 шт.
- Кефір (сироватка або кисляк) — 0,5 л.
- Начинка — будь-яка
Влітку добре йдуть до столу вареники з ягодами (полуниця, чорниця, суниця) та фруктами (вишня, слива, абрикос). Ось я наробила світлин, коли ліпила вареники з чорницями, сливами і абрикосами:
Бачите, які вони товстенькі? =) Зліплюю я їх за спрощеною схемою =) не по-полтавські, вже вибачайте:
Готуються полтавські вареники зазвичай на пару. На дачі в мене "пароварка" без витребеньок - каструля з марлею! нєнуачо? =) Головне, не забути накрити кришкою!
5-7 хвилин від закипання води - і варенички готові! Складаємо їх в баняк, додаємо вершкового масла, вершків, або сметани (щоб не злиплися):
... їмо! Тут на світлині - вареник з абрикосом. Смачнющий! мням!
А ось так я вареники робила вже в осені, в місті, де є пароварка. Зручніше, авжеж =).
Наліпила вареників з картоплею, печінкою, сиром.
В пароварку налила води, змастила олійкою:
Виклала вареники на обидва "поверхи" одразу. При цьому треба пам'ятати, що вареники "виростуть", стануть пухкими. Накриваємо кришкою, програмуємо час і готуємо традиційну українську засмажку: цибуля, смажена на свинячому салі, що нарізане невеликими шматочками (або цибуля на маслі чи олійці, хто як любить, - це про мене))
Та-дам! Готово! Обережно, краще силіконовою лопаткою виймати, щоб не пошкодити...
... і викласти їх на блюдо, в баняк, або одразу на порційні тарілки.
Додати підсмажки, сметани, молотого перцю, кропу
Це ж пісня, а не вареники, дивиться! Вони самі тануть в роті =)
Смачного!
Наліпила вареників з картоплею, печінкою, сиром.
В пароварку налила води, змастила олійкою:
Виклала вареники на обидва "поверхи" одразу. При цьому треба пам'ятати, що вареники "виростуть", стануть пухкими. Накриваємо кришкою, програмуємо час і готуємо традиційну українську засмажку: цибуля, смажена на свинячому салі, що нарізане невеликими шматочками (або цибуля на маслі чи олійці, хто як любить, - це про мене))
Та-дам! Готово! Обережно, краще силіконовою лопаткою виймати, щоб не пошкодити...
... і викласти їх на блюдо, в баняк, або одразу на порційні тарілки.
Додати підсмажки, сметани, молотого перцю, кропу
Це ж пісня, а не вареники, дивиться! Вони самі тануть в роті =)
Смачного!
Дотепер згадую твоi цукати. Але смачнi були!
ВідповістиВидалитиА я така =)
ВидалитиОх, складно все це читати на голодний шлунок :-))))
ВідповістиВидалитиПолтавськими вареничками заінтригувала.... а на цукати ти мене добряче "підсадила" :-)))
І трошки словничка (сподіваюсь, не образишся, ти ж колись сама просила допомагати)
"пускай" - "нехай"
"семенами" - "зернятами" або "насінням"
"на пару мін" - "на декілька хв."
Ой, Ларис, ти чо, не поснідала ще? =)
ВідповістиВидалитиА варенички зроби обов'язково! Не пошкодуєш, правда! Я оригінал їла на Полтавщині, все дивувалась тоді - ЯК? як вони таки пухки і смачні можуть бути?
Про слова - авжеж, дяка за допомогу. Раніш я частіше писала пости з гугл-перекладачем, звірялася постійно. А зараз стала більше покладатися на себе, але зарано, бачу =)
Щас піду виправлю =)
Нууу, я ж пізно встаю :-) А снідаю ще пізніше :-)))
ВидалитиТа ну, можеш спокійно вже без "гугла" справлятися :-) Просто, коли в тебе думки швидше біжать за слова, то інколи проскакує(в мене так часто, коли російською пишу :-))). От наприклад, ти в публікації кілька раз написала "цибуля" і одного разу "лук" :-) Тобто, зрозуміло, що ти знаєш українську назву, просто на автоматі написала :-)
І ще - я вважаю, що найкраще запам'ятовується саме ось так, у конкретних ситуаціях, а не абстрактно, в правилах, граматиці...
МММ, як же смачно все виглядає. Слинка потекла...
ВідповістиВидалити