22 березня 2014 р.

Вишиванка коханому "Патріотична"

Ось і дочекався, нарешті, мій коханий, вишиванку з моїх рук. 
Все відкладала, відкладала її роками... Вже синочку восени другу вишити встигла, а Ману ніяк -(. 
І тут... 
Поштовх був, звичайно, відчутний - ще б пак, такі потрясіння в країні! Вирішила, що це знак! Прапори, стрічки, гасла, мітинги - все це миттєві зовнішні прояви патріотизму. 
Але вишиванка - це ще й красиво, надовго та й по-дорослому-) 




Відразу паззл склався! 
Так одного разу, ще взимку, гуляючи на рівненському Евромайдані, примітили ми затишну крамничку-ательє етнічної одягу. Зазирнули... 
Донька відразу загорілася там замовити сукню з машинною вишивкою на свій Випуск та вручення диплому. 
Я, звичайно, злегка образилася (для порядку)) і тут же втішилася - пригледіла там заготівку під ручну вишивку чоловічої вишиванки (фабрична сорочка зі вставками тканини-основи для вишивки). І фасончик, і розмірчік - все як треба! Така собі козацька сорочка: комір-стійка, "вільні" рукава без манжетів, розрізи з боків.


Практично за 2,5 тижні сорочка була готова! 
Тут я показувала процес.
А зараз обіцяю перед Всесвітом: відтепер буду вишивати сорочки частіше, відразу й не відкладаючи. Зараз у планах - вишиванка собі, коханій -))
А це для любителів макрофото самої вишивки і виворіт:
передня частина
поділ






Поділюся нюансами вишивки на таких сорочках-заготівках. 
1.Вишиваю я на пяльцах, тому для зручності запялювання тканини мені довелося наполовину розпороти рукава. По закінченні вишивання (до прання), я їх прошила по колишньому шву і опрацювала припуски оверлочним швом - навіть з вивороту це було практично непомітно. 
2. З коміром цей номер не пройшов. Стійка складалася з двох тканин - аїди і основний. Пороти всю конструкцію (а там ще мотузочки з китицями кріпилися) і потім зшивати після вишивки страшенно не хотілося. Тому я пристосувалася вишивати на руках, проколюючи голкою тільки шар аїди. Благо, роботи там небагато, навіть не встигла помучитися -))
3. Перед вишивати особливих труднощів не склало, - підпірнала то через горловину, то через поділ -)) Головне - китиці на зав'язочках й рукави закріпити білизняними шпильками, щоб не заважали при роботі -)).

32 коментарі:

  1. Яка краса! 2,5 тижні - оце так швидкість! Зі споду вишиванка має також гарний вигляд - я ще так не вмію( Але стараюся:)
    Цвітана, технічне питання. Комірець ти підпорювала, щоб вишити?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Люда, спасибі! Я призвичаїлася швидко вишивати) А з ідеальною виворотом можна швидко подружитися - це така захоплююча гра -))
      Технічні питання - ага ... забула розповісти. Піду доповню в тексті.

      Видалити
    2. Дякую, за технічні подробиці!

      Видалити
  2. Дуже гарно! Я в захваті. Також хочу таку заготовку.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталя, спасибі!
      Ти зрозуміла, про яку крамничку я писала? А то я назву забула. Якщо треба, пізніше черкну, бо скоро там кроїти і собі сорочку буду.

      Видалити
  3. Цветана, робота потрясаюча !!!!! Браво ! Вразив виворіт роботи. Мені колись говорили, що якість вишивання оцінюється, власне, виворітною стороною роботи. Фасон також неординарний, дуже сподобалися рукави.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тетяна, спасибі!
      Так, щодо ідеального вивороту є у мене пунктик. Такий виворіт і натуральні матеріали (муліне, тканини) в подібних роботах, разом з моїми добрими думками під час вишивання, для мене є неодмінними умовами для створення справжнього оберега. Ну, я так міркую і щиро вірю в це -)
      Вишиваю я так тільки на речах, де виворіт може бути видний: серветки, сорочки, рушники (туди ж - скатертини, наприклад, і фіранки).
      Покрий сорочки вільний, близький до старовинних натільних рубах. Таку зараз і хотілося (не під піджак). У планах - сорочка з відкладним комірцем та манжетами (західна).

      Видалити
  4. Ух ты!!!! Красотища! А изноночка... ммм..

    ВідповістиВидалити
  5. Очень красивая вышиванка получилась! Оля, поздравляю тебя с завершением, а мужа - с обновкой! )))

    ВідповістиВидалити
  6. Вышиванка красивейшая! Аж самой захотелось вышивать:) Нам от племянника моего из Ивано-Франковска досталась в наследство, пока велика, не носим

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже гарна робота!Мені кортить вишиванку почати хоч би для малого,а краще собі.Та не маю досвіду,де б повчитись?Можливо на такий тканині я б и спромоглась.Ти молодець!Читати твій блог мені стало цікавіше!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Оксана! -)
      Раджу тобі потренуватися на вишиванці для сина. Якщо у тебе проблеми з вибором тканини-основи або кроєм, то пошукай подібну фабричну сорочку, на якій можна вишивати. Зараз їх багато в крамничках для рукоділля та вишивки (і в інтернет-магазинах теж) і скрізь гарний асортимент для хлопчиків і чоловіків (нам завжди складніше догодити)))
      Успіхів, Оксана!

      Видалити
  8. Яка краса! Я хоч зробила вже кілька вишиванок, але з ідеальним виворотом так і не подружилась, хоч дуже стараюсь. Я на нього вже дивитись можу, але людям ще не покажеш :). Сорочка бездоганна! Тепер ще собі і все - справжня українська родина

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Олечка!
      Ставлення до вивороту у кожного особливе-)) Я зустрічала вишивальниць, які навіть картини, наприклад, вишивають з ідеальним виворотом. А є багато таких, які і при вишиванні рушників не заморочуються навіть акуратним виворотом (варто тільки подивитися на бабусині або музейні експонати)).
      Я ж вище писала - я вірю, що з ідеальним виворотом передаю речі оберегову силу і наділяю її своєрідним захистом.
      ... так, ще собі залишилося вишити.

      Видалити
  9. Цвітана, вийшло дуже гарно!
    Ото мене і трохи бентежить в готових сорочках-заготівках, що мабуть не дуже зручно шити в деяких місцях..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олю, спасибо!
      Ніколи не дізнаєшся, якщо не спробуєш -)) Мені з цією вишиванкою все виявилося не так страшно.
      Попробуй. Удачі!

      Видалити
  10. Олю, схиляю голову в мовчазному захопленні! Виворітна сторона мене просто вражає своєю акуратністю! Мої сестрички теж так вміють :-) А я - все більше переймаюся зовнішнім боком :-) (напевно, це тому, що я в шахи грати не вмію :-))) бо сестра моя каже, щоб так вишивати, потрібно вміти, як в шахах - прораховувати ходи наперед :-)))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. =) Лариса, я в шахи теж ні разу не вмію -)) Так що, якщо хочеш, відкинь всі "проти" і вишивай (якщо у тебе є необхідність у такому вивороті).
      А траєкторію - так, доводиться прораховувати на багато кроків вперед (і ще щоб нитку часто не переривати - її ж ховати непомітно потрібно, я це на лицьовій частині вишивки роблю). Захоплююча справа, я тобі скажу! У чомусь навіть азартна. Чесно-)
      Спасибі, Лариса!

      Видалити
  11. Цветана, как же красиво, празднично и по-домашнему уютно получилось!

    ВідповістиВидалити
  12. Очень красивая!!! Спасибо за макрофото! Я его захомячила)))

    ВідповістиВидалити
  13. дуже гарна вишиванка! і коханому пасує ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Віка і Віка, Лариса! Я дуже старалася.
      Дякую, дівчатка! -)

      Видалити
  14. вышиванка, як у вас говорят, дуже гарна!!! но изнанка меня добила! высший пилотаж!
    для Ларисы Банчук (прально?) - дорогу осилит идущий - я к тому, что, как мне кажется, такие изнанки - это , конечно, гениально, но все-таки это еще и практика, практика и еще раз практика, да, Цветан?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наташа, спасибо!
      ...Лариса Бащук, вышивальщица с опытом и мне кажется, она слегка лукавит -))
      Если честно, вышивать крестиком с идеальной изнанкой не очень сложно, - сложнее однажды настроиться и начать. Это только кажется, что там запредельное нечто) Лично мне сложнее было ознакомиться с МК процесса такой вышивки - изучить все фото и пояснения=). Потом руки сами всё делают ;)

      Видалити
  15. Вау какая вышиванка. Обалденть. Особенно впечатлила изнанка. Класс.

    ВідповістиВидалити
  16. неймовірна вишиванка, вітаю, Оля, дуже гарно!

    ВідповістиВидалити
  17. яка гарна! я теж мрію вишити для всієї родини вишиваночки, чоловік давно просить! але поки що схиляюся до думки щоб купити, хоча це не одне і те саме. Але де взяти стільки вільного часу ? ))

    ВідповістиВидалити
  18. Елена, Таня, Оксана,спасибо, девочки!
    Оксана, успіху тобі наважитися, вишити й порадувати чоловіка обновкою! -))

    ВідповістиВидалити
  19. Классная, конечно, идея с сорочками-заготовками, не надо мудрить ничего - очень удобно. Здесь на украинцах не видела раньше таких цветовых решений, были красно-черные вышивки обычно.. Сейчас, наверное, стало больше таких.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да, Жанна, для тех, кто долго тянет с раскроем перед вышивкой сорочки - идея просто отличная! Я из таких, ага-))
      По поводу красно-черных вышиванок... ну это классика, так сказать. И такое цветовое сочетание характерно в основном для центральной части Украины (Надднипрящина, напр.). А вообще, для каждого этнического региона - свои расцветки и узоры -)
      При этом сейчас даже не всегда придерживаются традиционных орнаментов - стали широко использовать и новые техники ручной вышивки (новые шовчики), и цветовые сочетания, и используемые нитки (искусств.шёлк, напр.).
      Я же в этой сорочке постаралась придерживаться традиционных элементов (звезды-кресты) и расцветок для нашей местности.

      Видалити
  20. Гарно! :-) Мене завжди мучило питання, як комір вишивати на таких заготовках - тепер все зрозуміло - можна купувати і вишивати!

    ВідповістиВидалити

Зараз на сайті:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...