8 грудня 2015 р.

МК з оформлення вишивки

Гуляючи блогами, форумами, або тримаючи в руках роботи знаних подруг-вишивальниць, інколи, я ловила себе на думці, що мені дуже пощастило в моєму рукодільному житті! Справа в тому, що починала я (по-дорослому, дитяче плетення-вишивання можна не рахувати) на сайті відомих українських клаптярок Ірини Лукашенко та Ірини Кривонос - ДублИрін. І пощастило мені (і досі щастить)) доторкнутися до великих і маленьких таємниць з технологій розкрою, складання та пошиття самих різноманітних і оригінальних виробів з тканини. З клаптярками багатьох країн світу ми шили, радились, виносили на розсуд, обмінювались текстильними листівками і косметичками, прихватками та іншими своїми печворк-виробами, і кожен раз чимось вчилися друг у друга. Я й зараз багато чому там вчуся. Але останні роки стала багато вишивати і менше шити... Зараз потроху повертаюсь до печворку, не залишаючи, однак, вишивку.


Чи треба пояснювати, що знання з печворку мені дуже допомагають і у вишивці, а саме - в оформленні своїх багатьох вишитих робот. 

Ось, наприклад, робота з аплікаціями на квілтах і панно підказала мені в свій час як акуратно і охайно поєднати вишитий елемент з тканиною на якомусь виробі: обкладинці, косметичці, торбинці, сумці, кишені та інш.

Цими знаннями я сьогодні хочу поділитися і з вами, колежанками з вишивання!

Мій МК зроблений на прикладі великодньої листівки з використанням вишивки. 
Отже, маємо вишитий клаптик. 
Наше завдання: як його охайно, без використання грубих швів поєднати з основою?

Нам потрібно

Вишитий клаптик, тонкий клейовий флізелін, гострі ножиці, праска, швейна голка, кравецькі шпильки, мононитка (або швейні нитки в тон тканини-основи вишивці), тонка дерев'яна паличка, термомаркер (необов'язково), ножиці "зіґ-заґ" (необов'язково), швейна машинка (необов'язково).

Крок 1

Нічого нового для вишивальниць. По закінченні вишивки - прання роботи. Для вас це не новина - шовчики-стібочки розправляються, тканина-основа збігається, як їй треба, непотрібний клей (крохмаль) йде з тканини.

Крок 2

Випрасували вишитий сюжет з вивороту на м'якій поверхні (махровий рушник ідеально для цього підходить). Вишивка готова до оформлення.

Крок 3

Згідно з розмірами вишитого сюжету готуємо (з паперу, напр.) шаблон. Прикладаємо його виворітною частиною до неклейовой частини флізеліну, робимо розмітку термомаркером (або простим олівцем):

Крок 4

Поверх лицьової частини вишивки кладемо розмічену деталь флізеліну (неклейовим боком), закріплюємо її кравецькими шпильками. У вас виходить ось такий сандвіч:

Крок 5

Вручну або за допомогою машинки зшиваємо обидві деталі маленькими стібками. Див.фото налаштування шва:

Крок 6

Вирізуємо зшиту деталь згідно розмітки маркером (пам'ятаємо про припуски) за допомогою ножиць "зіґ-заґ" або звичайними гострими ножицями робимо насічки по всьому контуру деталі:

Крок 7

В центрі флізелінової частини робимо невеличкий проріз  (не доходячи до шву):

Крок 8

Через цей отвір вивертаємо зшиту деталь і акуратно розправляємо припуски вздовж шва з допомогою дерев'яної палички з тупим і загостреним кінцями (добре підходить паличка для китайської їжі):

Крок 9

Флізелін у нас виявився клейовим боком до вивороту вишивці. За допомогою гарячої праски фіксуємо вишиту деталь з боку флізеліна: 

Таким чином, ми зробили "хитрий" підгин вишитого шматочка без звичайних і негарних (як правило) у цій справі кутастості і обсипання дірчастої основи для вишивки. 
Деталь готова до подальшого оформлення:

Крок 10

Для того, щоб акуратно пришити підготовлену вишивку до обраного виробу, я раджу обирати швейні нитки в тон тканини-основи для вишивкці, або ідеально - мононитку (спеціальна нитка-леска для шиття). Закріплюю підготовану деталь кравецькими шпильками на виробі в тому місці, де мені потрібно її пришити:

Крок 11

Якщо у вас немає машинці, пришивайте вишитий шматочок т.зв. "потайним швом". В кого є помічниця, як в мене, обирайте машинну строчку "аплікація": 
у Janome, напр., це буде таке налаштування охайного,... 
... майже непомітного, шва:
на вивороті це добре можна розгледіти:

Крок 12

Результат нашого МК:
Поряд - моє подальше оформлення вишивці - декор принтованою "під українську вишивку" тканиною, доробка всього як вітальна великодня листівка для славетної клаптярки Ірини =)
Успіхів всім!

7 коментарів:

  1. Клас! Молодець ! У мене теж є десь вишита писанка , то теж на свята зроблю комусь подарунок! Дякую Олю за МК !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Соломія, дякую за коментар.
      Користуйся на здоров'я! ...але я впевнена, що ти всі ці хитрощі знаєш краще за мене, - ми ж з однієї "школи" =)

      Видалити
  2. Олю, дуже вдячна тобі и за листівку, и за добрі слова! Повертайся до печворку, до клаптиків, и до нас.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. =) Насамперед дякую тобі, Іро!
      Вже повертаюсь - іграшками, торбинками... а в голові зріє "дорослий" квілт!

      Видалити
  3. Оля, у меня этот твой пост почему-то мимо ленты новостей прошёл, а то б я непременно в него нос сунула.))) Полезный совет для оформления махонькой вышивки! Я похожим способом делала аппликации-круги на ламбрекене для мастерской когда-то. Только в том МК, откуда я идею взяла, предлагалось флизелин пришить так, чтобы после выворачивания клеевая сторона осталась снаружи и можно было мотив сразу приклеить к основе, а потом уже настрачивать или пришивать потайной строчкой.

    Оль, а у тебя метки "текстильные открытки" только в сообщениях есть, а в облаке меток справа нету почему-то. Я тут к тебе с утречка пришла как к знатной открыточнице для вдохновения - и не сразу сообразила, как отыскать все твои посты с открытками.))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оля, привет тебе и здесь! -)
      Я флизелин размещаю именно таким образом, чтобы укрепить вышивку с изнанки и, что важно, с краёв, чтобы не обсипалась , нитки не полезли со временем. Ведь перед выворачиваем кромки этой детали надо очень близко обрезать к краю (что ножницами зиг-заг, что просто, делая надсечки обычными). Иначе край после выворачивания может выглядеть угловатым, а не хорошо скругленным. А пришпилить портновскими булавками или приклеить клеевой паутинкой перед дальнейшим настрачиванием к основному фону - не проблема =)
      Про метки. Про "знатную открыточницу" - эт ты загнула, канеш -;) Но спасибо, приятно =)
      Оль, я недавно как раз ревизию делала в своем бложике и сняла "флажки" с теж тегов, которые использовались менее обычного. т.е., устроила им "топ-голосование". Щас верну "взад", если надо =)

      Видалити
    2. Оля, вот да - в том МК, где я взяла идею, и на моём ламбрекене использовалась х/б ткань, она всяко не так сыпется, как канва. А метки, мне кажется, очень нужны про открытки, потому как у тебя довольно много сообщений про них, и все полезные. )))

      Видалити

Зараз на сайті:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...