3 травня 2017 р.

Травнене Закарпаття. Частина 3. Загадкові дерева

Початок
Продовження

Цього разу - про цікаві традиції закарпатців, тобто, про те, що в Україні можна побачити лише в цих віддалених куточках країни.

Нам довелося побачити справжнє майське дерево, або Maibaum (у німців),  Máje (у чехів), Drzewko majowe (в поляків), або Майфу (тут, в угорців Закарпаття). 

Ні, ні одне дерево, - багато!

В двох-трьох селах, що розташовані у самісінького кордону з Угорщиною. Вдалося сфотографувати декілька, і майже всі - прямо з вікна автівки:

 Виявляється, ми дуже вчасно потрапили в цю місцевість, бо якраз в ніч на 1 травня хлопці кріплять до парканів дівчат березу, прикрашену стрічками і повітряними кульками у вигляді сердечок (обов'язково сердечок!).
Вважається, чім вище і тонше дерево, тим закохана пара молодше.
Парубки та чоловіки прикрашають нижче по висоті дерево і теж встановлюють на подвір'ї коханої. Якщо кохана мешкає в багатоповерхівці, то дерево прив'язують до її балкону (ну, це вже як випробовування, я вам скажу!))
На повітряних кульках (зараз кульки, раніше були серця з картону, напр.) пишуть ім'я коханої (раптом, дівчат декілька в родині)). Наприкінці місяца хлопець/чоловік забирає дерево. І якщо дівчині хлопець до вподоби, то її батько виставляє перед ним ящик пива, мати пече спеціальний обрядовий пиріг, а дівчина цілує хлопця.

Ось тут гарно вийшло, вдало вчасно зупинитися і автівки не заважали:



Цікаво, що деяки джерела пишуть, що у високосний рік їснує зворотня традиція: дівчата ставлять прикрашені дерева своїм коханим =)







Напевно ж, багатьом цей звичай відомий ще з радянських часів по стрічці "Отпуск за свой счет" (добра, зворушлива картина про наївну дівчину і її пошуки кохання).

Ось трошки вам для спогадів:


Загалом, Закарпаття - така цікава місцевість! Зі своїми звичаями, стравами, іншим кліматом - чого тільки вартують квітучі наприкінці квітня-початку травня каштани, магнолії, сакури, бомбезні ґліцінії, різноманітні іриси! 
Зі своєю мовою, авжеж:
На термальні джерела нас вже не вистачило... Залишимо для наступних мандрівок!
До зустрічі, Закарпаття!

2 коментарі:

  1. Олю, а ще тамариксы, церсисы, павловнии.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ир, тамарикси ще не розпушилися, в ті дні стояли ще темно-рожеві =)... А ще сирень! про неї забула!

      Видалити

Зараз на сайті:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...