31 жовтня 2015 р.

Геловін!

У кого як, а в нас Геловін!
Нам скрепи не заважають, ніхто не забороняє, тому, ми цієї осені із задоволенням знов відмічаємо те, що хочемо. Канікули, в решті решт, можна 2 тижні біситися! =)
Ось такий в нас цього року гарбуз! Зацініть розміри:

На мій подив, вирізати його було досить легко (все залежить від сорту). Отже, 
Етап 1 - розтин.
Акуратно зняли "дах" гарбузові, ретельно вичистили нутрощі (повне відро)):





Етап 2 - "художнє" вирізування.
З малим обрали шаблон, роздрукували, намалювали ручкою, озброїлись різними ножами і почали:



Трішки зачищаємо недоліки: зсередини біля зрізів ножем забираємо надлишки гарбузового м'якуша, змиваємо нариси... чим-чим? - розчином для зняття лаку =):

Ось якій легінь вийшов - ледве на підвіконні вмістився:

Етап 3 - видобуваємо насіннячко.
Чого б це добру пропадати? =)
Сідаємо і, не поспішаючи, медитуємо:


... Вибираю і згадую, як в період "развітова сациалізьма" я ще підлітком перебирала тазики (!) ось таких гарбузяних нутрощів, щоб здобути кілограми насіння. Для чого, спитаєте? - не знаю, як в ваших палестинах, а в наших кубанських станицях за те насіння в 80-ті роки минулого століття можна було попасти в кубанську т.зв. "Берізку" і отоваритись імпортом - польським і румунським одягом, італійським взуттям, угорським кубиком Рубіка, японською технікою... 

Так, за савецьки рублі+скількись сотень грамів або й кг (за яп.магнітофон, напр.). Звідти у мене були гарні босоніжки, красива піжама, спортивний костюм, кросівки, японський шовк для випускної сукні, розвиваючи іграшки-головоломки, аудіо-касети. 
Ось і сиділи станичники (старе й мале) довгими осінніми та зимними вечорами, годинами зігнувшись, порпалися в гарбузах. Спочатку ми виймали насіння, потім довго промивали, сушили на печах, перемішували, чистили від плівок, провіювали, перебирали-калібрували, бо продавчиня не прийме насіння, не продасть товар, якщо на зернятку буде крапочка або щербинка... Все це робилось тоді, щоб зайти в крамницю з гарним і добрим товаром та купити собі й дітям гідну річ. І пускай мне хоч якесь падло ще скаже "Как же ми харашо жили прі саюзі!"...
Чесно кажучи, я навіть не пам'ятаю, чи їли ми те насіння? - все йшло на крамницю! А ці сємки я чесно з'їм! 
Перший гарбуз був з села, а цей я виростила сама! Він не такий великий, але хитрий - голонасінний! Так, буває й таке - сємки не треба чистити від лушпиння, вони вже голі! Шкода, не сфотала. Хто захоче, пишіть в коментарях, зроблю світлину.
Новий гарбуз, нові методи вирізування =)

  
Етап 4 - підсвітка.
Минулого року я ставила свічки в гарбузи, а зараз в хат є хазяїн, тому - та-дам! Підключаємо чоловічу кмітливість та вмілі руки і в обох гарбузах годинами можуть горіти і не загасати жахливі пики:



Хто не здогадався - то Ман купив 2 ночничка+провода з вилками. Робимо прорізи в кришках і шукаємо їм подовжувачі (без чоловіка ніяк)).

Страшно? А ми-то як злякались! =)

Етап 5 - встановлення.
Самий приємний і той, що хвилює =)
Балкон (наступного дня там будуть ще кажани "літати")

 Лоджія: 

Бу!


А ось і кажанчики прилетіли (Деть сам ножицями працював):

А мама тим часом працювала... мамою на кухні. І робила жахливих павуків з кривавими очима:






Ну й контрольний від мами-рукоробниці - для Геловінського сервірування солодкого столу:



Hello, Halloween!

10 коментарів:

  1. Який у тебе веселий гарбуз вийшов - зовсім нестрашний! Кажани теж класні! Супер!
    А які в тему вийшли на стіл підставочки , прямо як з журналу якогось!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Соломія! Підставочки - аж гарячі =) з-під голки вихопила на стіл =)

      Видалити
  2. Мені це свято якось байдуже. Але багато людей до нього готуються та роблять "прикольні" речі.
    От у вас - гарбуз отакенний))) Та ще печиво!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оля, та мені теж довгі роки було байдуже - споглядала, як за цікавинками з традицій інших народів. А останні два Геловіна "святкуємо", бо випадає на канікули (аж 2 тижні), та й англічанка наша все одно дітям влаштовує мовний екскурс в це свято.
      Дякую за комент!

      Видалити
  3. Галовін - це весело красиво, то чом би й ні? Тим більше, у дітлашні канікули і можна побіситись досхочу :)) Дуже подобаються ваші приготування!

    ВідповістиВидалити
  4. Класний вийшов Гелоувін. Посміялася -:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Надія!
      Чом би й ні? =) НАд всім поганим, недобрим, тупим, злим - сміялися і будемо сміятися! =)

      Видалити

Зараз на сайті:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...