Сторінки

7 серпня 2014 р.

Дачна вечеря

Не перший рік я готую на дачі це екзотичне, здавалося б, блюдо. 

Мені вдається готувати його лише мешкаючи на дачі - тільки там свіжа сировина практично завжди під рукою.

Здається, блюдо це родом з країн Середземномор'я. 

Оригінальної назви не знаю, тому - "Квіти цукіні в клярі":

Отже, як я готую свою вечерю? 


Проходячи городом з кошиком, перевіряю кущ цукіні, - мені достатньо одного-двох рослин в сезон, цукіні зріють один за одним до пізньої осені

Дозрілі кабачки йдуть в одну справу (кому оладки, кому рагу або - в морозилку на вітамінізацію зимового родинного раціону), а пустоцвіти беру для нашого блюда. 

Ось, бачите? - 
Зліва на фото квітка і пуп'янок з зав'язаними плодами, а справа - пустоцвіт:

Він нам і потрібен (головне, бджолу вигнати з грамофончика)).
Обриваємо все пустоцвіти, обполіскуємо (без бджіл, пам'ятаємо, так?)). 
Готуємо начинку. 
Строгого рецепта тут немає - все за смаком і за принципом "піцци" (що в холодильнику є-). У моєму холодильнику завжди є сир і шинка (або ковбаска дрогобицька). А ще я люблю, щоб було багато зелені (кріп, кінза, базилік, петрушка).
Все це подрібнюємо: сир - на тертці, шинку і зелень - ножем:
Потім наповнюємо начинкою чаші квітів. Це не складно, треба лише призвичаїтися, щоб не розірвати пелюстки (на неохайний манікюр не звертаємо уваги - Макар грався з мамою в "Салон краси" -)):
Повинно вийти приблизно так:

Тепер - кляр. 
Яйце, мука і сіль - проста класика. Але я люблю експерименти: додаю кисляк, газировку, квас або пиво - знов за принципом "що в холодильнику знайшлося" -)
Обережно занурюємо фаршировані квітки в кляр і обсмажуємо на пательні з оливковою або з іншою рослинною олією:

Викладаємо на паперовий рушник (щоб позбутися від надлишків масла) і сервіруємо свою тарілку до вечері. 
Смачного!

зи: Для цієї страви підходять всі квіти сімейства гарбузових (кабачки, патисони, цукіні, гарбуз), однак, маточки гарбуза дещо гірчать. Тому їх перед приготуванням потрібно просто видалити.

9 коментарів:

  1. Какая интересная идея! Большое спасибо - сегодня же и попробуем.

    ВідповістиВидалити
  2. Дивно як!
    А я десь бачила, що готується квітка кабачка з маленьким пуп'янком.
    На жаль, немає в нас а ні кабачків, а ні патісонів в цьому році.
    Проте такі вже томати стигнуть! По п'ятсот грам!

    ВідповістиВидалити
  3. Дівчата, дякую за коментарі!
    Приготуйте, не пожалкуєте. Не дуже дієтичне, егеж, але як тане в роті, інколи можна себе або коханих побавити-)

    ВідповістиВидалити
  4. да, Цветана, в Европе их едят, и мне захотелось, глядя на твои фото, жаль, дачи уже нет
    Ты цукинии как морозишь? они сильно "плывут" после разморозки? или ты не размораживая используешь?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лена, я кабачки, цуккини, баклажаны замораживаю так: нарезаю колечками или дольками, бланширую и раскладываю на решетке для заморозки (к каждому морозильнику идет в компл.). Потом через сутки - стук решеткой об стол-)) и ссыпала колечки овощей в пакет, завязать и на хранение в ящик морозилки. Потом - в рагу к курочке/мясу/рыбе. Вкусно и быстро.

      Видалити
    2. Да, Лен, сразу из морозилки - на сковородку к остальным ингредиентам.

      Видалити